Παραλία Χιλιαδού Ευβοιας

0
1702

paralia-xiliadouΗ Χιλιαδού είναι μια ‘απλωτή’ παραλία με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους στην κεντρική Εύβοια, στην πλευρά που βλέπει προς το Αιγαίο και συνδέεται με τους πρόποδες του όρους Δίρφη.
Έχει βόρειο προσανατολισμό, οπότε συχνά είναι εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους. Διάφορα βράχια είναι σπαρμένα μέσα και έξω από τη θάλασσα, χωρίζοντας την ακτή σε μικρότερες παραλίες. Περιφεριακά της παραλίας η βλάστηση είναι πυκνή: πλατάνια, καστανιές και φτέρες περιτριγυρίζουν ένα μικρό αλλά ορμητικό ποτάμι το οποίο τελικά χύνεται στη θάλασσα.

Σε μία ανεξάρτητη παραλία δίπλα στη μεγάλη κεντρική, υπάρχει παραλία γυμνιστών.Οι γυμνιστές ήταν οι πρώτοι που αγάπησαν τόσο τη Χιλιαδού απο τηνπερίοδο που για να έχεις πρόσβαση στην παραλία με τον παρατημένο και άγριο χωματόδρομο το ταξίδι έμοιαζε με δοκιμασία του survivor.

Δες επίσης:  Παραλία Βυθούρι ( Βύθουρη ) Ευβοίας

Στα βράχια γύρω από την παραλία της Χιλιαδούς συχνά εξασκούν τις ικανότητες τους αθλητές της αναρρίχησης, ενώ όσοι αγαπάνε το mountainbike και της διαδρομές με 4×4 βρίσκουν τη χαρά τους.

Η ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το εκκλησάκι και παλιό μοναστήρι, της Παναγίας της Χιλιαδούς. Βρίσκεται στα δεξιά της δροσερής ρεματιάς κατεβαίνοντας λίγο πριν τα βράχια του στομίου. Λέγεται πως ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα γιορτάζοντας τη νίκη κατά των πειρατών. Η Χιλιαδού ήταν ορμητήριο πειρατών. Μάλιστα κάποιοι κάτοικοι της περιοχής περηφανεύονται πως οι πρόγονοί τους ήταν πειρατές.

Παλαιότερα η παραλία ήταν ερημική, με λίγες ταβέρνες που εξυπηρετούσαν τους κατασκηνωτές της παραλίας.Σήμερα παρόλο που απαγορεύεται, η παραλία της Χιλιαδούς είναι πόλος έλξης ανθρώπων που αγαπάνε τη ελεύθερη κατασκήνωση η οποία βέβαια πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και συνειδητά. Αυτό σημαίνει ότι φεύγουμε από τον χώρο που κατασκηνώσαμε χωρίς να αφήσουμε σκουπίδια, δεν οικειοποιούμαστε τον χώρο που κατασκηνώνουμ με το να απαγορεύουμε την κατασκήνωση άλλων κατασκηνωτών δίπλα μας, και μιας που βρισκόμαστε δίπλα στην φύση δεν δημιουργούμε ηχορύπανση. Παρόλο που αυτά είναι αυτονόητα δεν τηρούνται από πολλούς κατασκηνωτές.
Οργανωμένο camping δεν υπάρχει απλά αριστερά απο την εκβολή του ποταμιού και κάτω απο τεράστια πλατάνια υπάρχει χώρος που επιτρέπεται να τοποθετήσετε σκηνή ή τροχόσπιτο.
Τα τελευταία χρόνια βέβαια υπάρχουν 3-4 ξενοδοχεία και δωμάτια αλλά σαφώς και δεν είναι επαρκή να καλύψουν τις ανάγκες. Για φαγητό βρίσκουμε τα πάντα. Απο ταβέρνες και πιτσαρία μέχρι γυράδικο και κρεπερί ενώ η διασκέδαση το βράδυ έχει μόνο ένα όνομα Illawarra Club.

Δες επίσης:  Παραλία Λιμιώνας Μεσοχωρίου

Πρόσβαση

Από Χαλκίδα προς Νέα Αρτάκη, στρίβουμε μέσα στην Αρτάκη δεξιά και παίρνουμε το δρόμο για τη Στενή,(ουσιαστικά ο δρόμος θα καταλήξει πλέον στη Χιλιαδού) ανεβοκατεβαίνουμε το βουνό Δίρφυς και περνάμε τα χωριά Στροπώνες και Λάμαρη οπου τελικά φτάνουμε στην παραδεισένια παραλία της Χιλιαδούς. Η παραλία στο της Χιλιαδούς στο παρελθόν ήταν αρκετά δύσβατη αλλά πλέον ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φτάνει μέχρι την θάλασσα.

Αν και η παραλία της Χιλιαδούς είναι μεγάλη, το καλοκαίρι μαζεύει πάρα πολλούς επισκέπτες και η κατάσταση δεν είναι πολύ ευχάριστη, ενώ τις Κυριακές ιδιαίτερα, το παρκάρισμα είναι δύσκολο. Η ιδανική εποχή για επίσκεψη είναι την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι όταν δεν υπάρχει πολύς κόσμος.

Δες επίσης:  Παραλία Κορασίδα, Εύβοιας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ